Letöltő edények rozsdamentes acélból
A méz derítő edények megkönnyítik a méz üvegekbe történő töltését. A méz derítése azt jelenti, hogy a mézet az edényben hagyjuk, amíg az összes szennyeződés fel nem emelkedik a méz felszínére a derítő edényben. A derítés tehát egy olyan tisztítási módszer, amely azon az elven alapul, hogy a szennyeződések felszínre emelkednek. A pergetés után a mézet durva és finom szitákon keresztül szűrjük. Ezt követően hagyjuk a mézet deríteni, hogy a legkisebb szennyeződések is feljöjjenek a felszínre, ahonnan óvatosan eltávolíthatók. A jó derítés előfeltétele, hogy az edényt egy legalább 25 °C-os meleg helyiségben helyezzük el, és a hideg padlótól szigeteljük. A szennyeződések ezután könnyen eltávolíthatók egy felső oldalsó csapon keresztül egy másik edénybe, ahol tovább szűrhetők vagy feldolgozhatók.